Een beknopte handleiding voor verschillende plantensoorten

Een van de meest verwarrende aspecten van het kweken van planten is het feit dat we als kinderen allemaal geleerd hebben om elke plant hetzelfde te behandelen, wat vaak kan leiden tot een zieke of dode plant/

Omdat elke plant anders is, is het echte geheim van groene vingers om te weten hoe je een plant kiest die bij je huis of tuin past en hoe je ervoor zorgt als je er eenmaal een hebt.

Pin

Het goede nieuws is dat botanici ons een spiekbriefje hebben gegeven in de vorm van brede categorieën waarin deze planten kunnen passen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je plant een vetplant is, heb je al een goed idee van de grond, water, licht en bemesting die die plant nodig heeft.

Natuurlijk heeft elke regel een uitzondering, dus het is belangrijk om wat onderzoek naar je plant te doen voordat je hem mee naar huis neemt om de nuances te krijgen.

Als u echter de verschillende soorten planten kent en wat ze in het algemeen nodig hebben, kunt u een heel eind komen om u die groene duim te geven die u altijd al wilde hebben.

Verschillende plantensoorten

Cactussen

Cactussen zijn technisch gezien een subgroep van vetplanten, hoewel een paar soorten als cactussen worden beschouwd, maar niet als vetplanten.

Wat ze onderscheidt van andere vetplanten, is dat ze alleen water in hun stengels opslaan, vaak geen bladeren hebben (die vaak worden vervangen door beschermende stekels) en kunnen gedijen in woestijnomstandigheden.

Cactussen variëren in grootte van kleine bollen tot enorme torens met weinig of geen vertakkingen.

Huiseigenaren zijn qua verzorging praktisch niet te onderscheiden van andere vetplanten, behalve dat ze de voorkeur geven aan een lagere luchtvochtigheid.

Vatcactus, oude damecactus en cactusvijgcactus zijn allemaal populaire kamerplanten in deze categorie.

epifyten

Epifyten zijn, net als veel orchideeën, planten die andere planten als ondersteuning gebruiken.

Wanneer een andere plant niet beschikbaar is, kan deze soms lijken op hangplanten en wordt deze vaak gebruikt in hanging baskets.

Deze planten zijn meestal niet parasitair en halen hun voedingsstoffen en vocht in plaats daarvan uit de lucht en de omgeving om hen heen.

Als gevolg hiervan hebben deze planten heel weinig grond nodig, maar hebben ze iets andere verzorgingsmethoden nodig dan normaal.

Dankzij hun luchtwortels kun je voortplantingsmethoden gebruiken die bij de meeste andere planten niet werken.

Anthuriums, orchideeën en vakantiecactussen zijn allemaal voorbeelden van epifyten.

Kruidachtige planten

Deze brede categorie omvat planten die geen houtachtige stengel boven de grond hebben en die na de bloei afsterven (een aandoening die bekend staat als monocarpisch).

Hoewel veel van deze planten meerjarig zijn, zijn bijna alle eenjarigen en tweejarigen kruidachtige planten.

Ze kunnen verschillen in zorgbehoefte, maar hebben vaak een rijkere bodem nodig, waarbij biënnales vanwege hun korte levensduur minder bemesting nodig hebben dan hun soortgenoten.

Veel tuinkruiden en groenten, varens en grassen, hosta’s en pioenrozen zijn allemaal kruidachtige planten.

Struiken

Heesters, of struiken, zijn middelgrote planten met meerdere houtachtige stengels en worden over het algemeen slechts tot 33 voet lang voor de grootste soort.

De stengels vertakken meestal onder de grond, maar sommige soorten hebben een zeer korte stam die zich dicht bij de grond vertakt.

Veel generi-bevattende struiken hebben ook boomsoorten, zoals plumeria’s, terwijl miniatuurheesters (bekend als subshrubs) zo klein kunnen zijn als 6 ‘voet.

De zorg voor struiken is ongelooflijk gevarieerd, sommige zijn behoorlijk vergevingsgezind en andere hebben veel aandacht en exacte omstandigheden nodig.

Aloë, bougainvillea, gardenia, meidoorn, hulst, hortensia, lavendel, sommige esdoorns en wilgen, de meeste rozen, ijzerhard en yucca zijn allemaal soorten struiken.

vetplanten

Vetplanten zijn een brede groep planten met delen die zijn geëvolueerd met dikke, vlezige delen voor het opslaan van water.

Deze delen slaan water op, wat leidt tot de term “succulent” (“sucus” is Latijn voor sap of sap).

Als algemene regel geldt dat vetplanten de neiging hebben om droogtetolerant te zijn, maar zijn niet goed aangepast voor de zwaarste woestijnen en zijn te vinden op elk continent behalve Antarctica.

De meeste vetplanten geven de voorkeur aan gevlekt zonlicht en hebben een hekel aan stilstaand water, met een voorkeur voor losse, goed doorlatende grond.

Een vetplant kan zijn water opslaan in de bladeren, stengel of zelfs wortels, afhankelijk van de soort.

Een vetplant kan bijna overal water krijgen, ook uit de lucht zelf. Daarom komen veel soorten voor in regenwouden en tropische gebieden.

Sommige vetplanten zijn epifyten, terwijl andere een struik- of boomvorm aannemen.

Over het algemeen zijn ze enkele van de minst veeleisende planten voor containergroei, maar zijn ze vatbaarder voor sapdrinkende plagen (zoals bladluizen en wolluizen) en zeer vatbaar voor wortelrot.

Sommige populaire vetplanten zijn agave, aloë en plumeria.

Achterblijvende planten

Een achterblijvende plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn lange stelen, die de neiging hebben om zich in verschillende richtingen te verspreiden.

Hoewel het vaak agressieve kwekers zijn, vormen ze een uitstekende bodembedekker en kunnen ze invasief worden.

Wijnstokken zijn een geslacht van achterblijvende planten die beter bekend staan ​​als klimmers.

Als juvenielen kunnen ze een dichte bodembedekker worden totdat ze iets vinden om te klimmen, waarna ze van uiterlijk veranderen en zich vastklampen aan de ontdekte ondersteuningsstructuur.

Omdat deze planten de neiging hebben naar buiten te kronkelen of uitlopers te creëren, worden ze vaak gekweekt in hanging baskets, waar de stelen naar beneden hangen.

De verzorging van deze planten is over het algemeen eenvoudig, maar kan van soort tot soort sterk verschillen, dus zorg ervoor dat je wat huiswerk doet om de vochtigheid, het water en de grond nodig te hebben.

Burro’s staart, pothos, philodendron, spinplanten en de meeste hoya-variëteiten zijn populaire trainingsplanten.

Bomen

De precieze definitie van een boom kan variëren, maar deze worden over het algemeen beschouwd als planten met een lange stengel en meestal ondersteunende takken die bladeren kunnen bevatten.

In tegenstelling tot cactussen zijn het over het algemeen geen vetplanten en worden ze vaak alleen in hoogte van struiken onderscheiden.

Er zijn ook veel dwergbomen, die rond de hoogte van struiken of zelfs kleiner groeien, en sommige bomen hebben een korte hoogte maar spreiden zich horizontaal uit over een veel grotere straal.

Bomen zijn meestal minder vatbaar voor wortelrot, maar hebben meer kans op het ontwikkelen van schimmel- en bacterieziekten.

Citrusbomen, sommige esdoorns en wilgen, en veel plumeria-soorten classificeren als bomen.

Alleen het begin

De bovenstaande voorbeelden zijn enkele van de meest voorkomende plantensoorten, maar er zijn er nog veel meer, waarbij planten meestal in meer dan één categorie passen.

Om een ​​nog beter idee te krijgen van wat uw huidige of toekomstige planten mogelijk nodig hebben of te bieden hebben, kunt u ook onze lijst met algemene planttermen raadplegen.

creditSource link

Grainesdemergences.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart